قبل از آشنایی با الگوریتم Supermemo ابتدا به بررسی این می پردازیم که چرا برای یادگیری مطالب نیاز به تکرار کردن آنها داریم.
طبق تحقیقات انجام شده اگر انسان یک مطلب یا مفهوم را به خوبی فرا بگیرد بعد از یک روز تا یک هفته تقریباً ۴۵% آن را فراموش می کند و بعد از یک ماه ۸۰% آن فراموش می شود. به این ترتیب فقط ۲۰% مطلب وارد حافظه درازمدت می شود.
این مطلب به خوبی در نمودار فراموشی قابل درک می باشد
همانطور که مشاهده می کنید شما هنگامی که برای اولین بار مطلبی را مطالعه می کنید، آن مطلب به مرور زمان، در ذهن شما کم رنگ تر شده و رو به فراموشی می رود، حال زمانی که شما آن مطلب را بعد از مدتی دوباره تکرار می کنید شیب منحنی فراموشی کمتر شده و باعث می شود شما در مدت زمان بیشتری آن مطلب را فراموش کنید. تکرار این عمل باعث می شود مطلبی که مطالعه نموده اید برای مدت زمان زیادی در ذهن شما باقی بماند و یا به اصطلاح به حافظه بلند مدت شما منتقل شود.
بهترین زمان برای مرور مجدد یک مطلبی که قبلا آن را مطالعه نموده اید هنگامی است که میزان فراموشی شما به ۹۰% برسد، در این زمان تکرار شما بهترین بازده را خواهد داشت.
الگوریتم supermemo در سال ۱۹۸۷ توسط Piotr Wozniak لهستانی نوشته شده است.
می توان گفت مهمترین هدف نوشتن این الگوریتم، تمایز دادن بین لغات بر اساس میزان سختی آنها می باشد.
برای بهتر درک کردن نحوه کار این الگوریتم بهتر است آن را با الگوریتم های دیگر مقایسه کنیم، لذا در ابتدا به معرفی معروف ترین روش تکرار لغات، یعنی ” روش تکرار لایتنر ” می پردازیم.
جعبه لایتنر شامل روش های مختلفی جهت تکرار و یادگیری مطالب می باشد در متداول ترین روش آن، شما ابتدا یک لغت را برای اولین بار یاد میگیرید سپس آن را به خانه بعد منتقل می کنید و پس از یک بازه زمانی مشخص آن لغت را دوباره مرور می نمایید، در صورتی که آن را یاد داشتید به خانه بعدی و در غیر این صورت به خانه اول بر می گردد.
بازه های زمانی جعبه لایتنر به صورت ۱ روز > 2 روز > 4 روز > 8 روز > 16 روز می باشد، یعنی شما پس از اینکه برای اولین بار لغتی را یاد گرفتید ۲ روز بعد آن را مجدد مرور می نمایید و در مرحله بعد در صورت یاد داشتن آن، ۴ روز دیگر آن را مرور می کنید و در نهایت در مرحله آخر آن لغت از جعبه خارج شده و به عنوان یاد گرفته شده ثبت می شود.
عملکرد کلی جعبه لایتنر به این صورت که شرح داده شد می باشد، که هم اکنون با یک سری تغییرات و بهینه سازی ها در بسیاری از نرم افزار های آموزش لغات به کار می رود.
این روش به علت سادگی استفاده از آن، بیشتر به صورت فلش کارت های کاغذی و استفاده از جعبه های مقوایی مورد استفاده قرار می گیرید.
حال در الگوریتم supermemo ، که در نرم افزار 4000 واژه ضروری انگلیسی از آن استفاده شده است، زمان مرور مجدد لغات بر اساس نمره و یا امتیازی که به میزان یاد گیری خود می دهید محاسبه می شود.
از آنجایی که هر لغت برای شما درجه سختی متفاوتی دارد (یعنی ممکن است لغتی را قبلا دیده باشید و هم اکنون یادگیری آن برای شما راحت باشد و از طرفی، یادگیری لغت دیگری برای شما سخت باشد) بنابراین مکان آن در نمودار فراموشی نیز متفاوت می باشد (شما نیاز دارید که لغات سخت را به دفعات بیشتری تکرار کنید و لغات آسان را کمتر).
در روش جعبه لایتنر، همه لغات در ابتدا از درجه یادگیری یکسانی برخوردارند ( به عنوان یاد نداشته فرض گرفته می شوند ) لذا لغاتی که از قبل یاد دارید یا لغاتی که آسان هستند با لغاتی که جدیدا یاد گرفته اید و یا سخت تر هستند، تفاوتی نداشته و هر دو را به صورت برابر تکرار خواهید نمود و این کار باعث می شود که شما زمان شما بیهوده صرف شود و بازدهی شما کاهش یابد.
در روش supermemo شما منحنی فراموشی لغت، در نمودار فراموشی را توسط امتیاز دادن به آن در اولین مطالعه تعیین می کنید، سپس بر اساس محاسبات الگوریتم supermemo، زمان بعدی مرور لغات محاسبه می شود و این زمان بیانگر زمانی است که میزان فراموشی شما به ۹۰% می رسد.
به نمودار زیر توجه کنید و آنرا با نمودار اصلی فراموشی مقایسه کنید.
این الگوریتم حاوی یک ضریب به نام Easiness Factor می باشد که بر اساس نمره دهی شما، مقدار آن افزایش/کاهش می یابد.
هر بار که شما لغتی را مرور می کنید این ضریب در مدت زمان برنامه ریزی شده برای مرور بعدی ضرب شده و بدین صورت زمان بعدی مرور لغت محاسبه می شود.
در ابتدا این ضریب به صورت پیش فرض ۲٫۵ در نظر گرفته شده است، و نیز هنگامی که برای اولین بار لغتی را مطالعه می کنید زمان های پیش فرض ۱ روز، ۳ روز، ۴ روز و ۵ روز برای نمرات ۲ تا ۵ به عنوان زمان تکرار بعدی در نظر گرفته شده است.
برای مثال اگر لغتی را برای اولین بار مطالعه می کنید و آن لغت برای شما آسان است باید نمره ۴ ( easy ) را به آن اختصاص دهید، این لغت ۴ روز دیگر جهت مرور دوباره به شما نمایش داده خواهد شد، حال پس از گذشت ۴ روز هنگامی که لغت را دوباره مشاهده می کنید هر امتیازی که به میزان یاد آوری خود بدهید نمره آن باعث افزایش و یا کاهش ضریب EF می شود ( نمرات ۲ و ۳ باعث کاهش و نمرات ۴ و ۵ باعث افزایش EF می شوند ).
حال برای محاسبه زمان تکرار بعدی، این ضریب در مدت زمانی که از آخرین تکرار شما گذشته است ( در اینجا یعنی ۴ روز ) ضرب شده و زمان مرور بعدی محاسبه خواهد شد.
نکته : زمانی که شما به این روش لغات را یاد میگیرید (مخصوصا لغاتی که آسان هستند)، اگر بیشتر از ۵ بار لغتی را تکرار نمایید، فاصله زمانی تکرار بعدی آن ممکن است بیشتر از چند ماه شود ( شیب منحنی فراموشی آن بسیار کم می شود )، و این بیانگر منتقل شدن آن لغت به حافظه بلند مدت شما می باشد.
حال برای اینکه این لغات از چرخه تکرار نرم افزار خارج شوند ما گزینه ای به نام ” تنظیم زمان یادگیری “ را در صفحه تنظیمات فراهم نموده ایم که عملکرد آن به این صورت می باشد که، زمانی که لغتی جهت مرور مجدد به شما نمایش داده می شود، اگر با انتخاب یکی از گزینه های سخت تا آسان، فاصله زمانی محاسبه شده برای تکرار بعدی، بیشتر از مدت روزهایی باشد که در این گزینه تعریف شده است، آن لغت به صورت یاد گرفته شده ثبت شده و از چرخه تکرار خارج می شود.
جهت درک بهتر، شما اگر ویژگی ” نمایش روز تکرار “ را در صفحه تنظیمات فعال نمایید هنگامی که یک لغت را مطالعه می کنید زمان بعدی تکرار آن بر روی هر دکمه ارزیابی، نمایش داده خواهد شد، به این منظور که اگر آن دکمه را انتخاب کنید همان زمانی که بر روی آن درج شده است برای آن لغت ثبت شده و لغت مورد نظر پس از آن مقدار روز مشخص، به شما برای تکرار مجدد نمایش داده خواهد شد.
حال گزینه ” تنظیم زمان یادگیری “ به این صورت عمل می کند که اگر زمان تکرار بعدی درج شده بر روی دکمه ارزیابی از میزان روزی که شما در گزینه ” تنظیم زمان یادگیری ” انتخاب نموده اید بیشتر باشد، در صورتی که آن دکمه ارزیابی را انتخاب نمایید لغت مورد نظر، به عنوان یاد گرفته شده ثبت شده و دیگر جهت تکرار به شما نمایش داده نخواهد شد.
به عنوان مثال: شما لغتی را پس از ۳ بار تکرار کردن، دوباره باید تکرار نمایید و آن لغت در صفحه مرور لغات به شما نمایش داده شده است، حال پس از انتخاب دکمه نمایش پاسخ، ( با فرض اینکه گزینه ” نمایش روز تکرار ” در تنظیمات فعال است ) بر روی دکمه های ارزیابی ( خیلی سخت تا خیلی آسان ) زمان تکرار بعدی مشخص می باشد، فرض کنید بر روی دکمه سخت مقدار ۱ ماه و بر روی دکمه آسان مقدار ۱/۲۰ ( بیانگر ۱ ماه و ۲۰ روز ) درج شده است، در صورتی که شما گزینه ” تنظیم زمان یادگیری ” را بر روی ۴۰ روز تنظیم کرده باشید، در اینجا اگر دکمه سخت را انتخاب کنید لغت مورد نظر پس از ۱ ماه دوباره جهت مرور مجدد به شما نمایش داده خواهد شد ولی اگر گزینه آسان را انتخاب کنید به دلیل اینکه زمان تکرار بعدی آن ( ۵۰ روز ) بیشتر از ۴۰ روز می باشد آن لغت به عنوان یاد گرفته شده ثبت خواهد شد و دیگر جهت مرور مجدد نمایش داده نمی شود.
پیشنهاد ما این است که این گزینه را بر روی بیشتر از ۷۰ تا ۸۰ روز تنظیم نمایید.
1 دیدگاه
سلام و خسته نباشید
کتاب شما بسیار عالی بود من درس ششم واخر هستم
لطفا اگر کتابی با لغتهای دیگر از این کتاب در دسترس دارید معرفی کنید
ممنون